S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima
ajvar
Recept za ajvar kojeg morate imati u svojoj bilježnici
Sastojci za ajvar:
- 10 kg crvene paprike
- 3 velika plava patlidžana
- 5 dcl ulja
- sol po želji
- 1 velika žlica šećera
Postupak:
1. Papriku ispecite u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su 3 sata potrebna za cijeđenje)
2. Patlidžane pecite u pećnici, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.
3. Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.
4. Tijekom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolijevajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prijelaz drvenom žlicom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od žlice, tj. vidjeti dno lonca.
Sol i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.
5. U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva i u njih pospremajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te pospremite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom i dekom.
Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom pospremite na hladno i mračno mjesto.
Izvor: zadovoljna
Saturday, October 20, 2018
8:12 AM
Bebe i ishrana
No comments
Related Posts:
Nevjerovatnih 50 recepata za detoksikaciju tijela: Ublažite svoje zdravstvene tegobe Čaša zdravlja: Prirodnim sokovima od voća i povrća poput mrkve, jabuke, celera, borovnice i limuna riješite se viška kilograma, visokog tlaka, zatvora, mamurluka… detoksikacija Proučite li sastav raznih čudotvornih eliksi… Read More
NIKAD NE BACAJTE TALOG OD KAFE: Začudili bi se kad biste vidjeli za šta je sve KORISTAN! Vijest koja će razveseliti sve ljubitelje kave – vaš omiljeni napitak ne služi samo za ispijanje! Postoji još puno odličnih načina na koje možete iskoristiti ono što vam nakon ispijanja popularnog napitka ostane u šalici – … Read More
Dodajte ovaj prirodni prah bilo kojem piću i izliječite želudac, uklonite bolove i riješite se bora! Da li ste čuli MSM (metil sulfonil metan) ? To je prah koji se može koristitui kao dodatak minerala našem organizmu. msm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obično se uzima oko 1 g dnevno. Nosi neke lj… Read More
MOĆNI RECEPET: Samo čaša OVOG SOKA očisti vaše arterije i pomaže SRCU i TIJELU da rade lakše! Začepljenje arterija može biti izazvano krvnim ugruškom ili formiranjem plaka zbog visokog nivoa tzv. lošeg holesterola u krvi. Oba ova stanja zahtijevaju intenzivno i trajno liječenje kako bi se uklonila blokada normalnog … Read More
AKO MISLITE DA STE DEBELI, NISTE U PRAVU: Evo zbog čega imate velik stomak! Nadutost stomaka (nadimanje) je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije bolest. stomak-f (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To je neprijatan osećaj pritiska u trbuhu, zbog č… Read More
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment