Wednesday, October 3, 2018

Između 18 i 19 sati bebama do godine dana možete ponuditi neku od žitno-mlečnih kombinacija sa voćem ili povrćem, a za decu uzrasta jaslica večera može biti obrok navikavanja na porodične ukuse i usvajanja pravilne ishrane ali i ono što neće optećevati detetov maleni stomačić.



U periodu između 17. i 26. nedelje detetovog života započinje se, prema preporukama pedijatara, s uvođenjem nemlečnih namirnica u ishranu deteta. Tradicionalno se kod nas započinje s uvođenjem žitarica, kao prvih nemlečnih namirnica.

Preporučuje se prvo uvesti žitarice bez glutena; rižine ili kukuruzne instant pahuljice, smeđu rižu (pasiranu), heljdu, proso, , a tek kasnije (iza 8. meseca starosti deteta) pšenicu, zob i raž, zbog mogućih alergijskih reakcija.

Nakon pravilnog uvođenja žitarica (u jutarnjim satima, male količine koje se svakodnevno povećavaju, jedna nova namirnica nedeljno), one pružaju izvrsnu mogućnost kombinovanja u ranijem večernjem obroku deteta (između 18 i 19 sati). Takođe, zbog sadržaja vlakana, žitarice će povoljno delovati na probavu deteta, a zbog sadržaja složenih ugljikohidrata koji se sporije razgrađuju, osiguraće dužu sitost.

Zadnji obrok pre spavanja, kao i tokom noći je majčino mleko ili mlečna formula. Ako dete noću traži tečnost, najbolje mu je ponuditi običnu vodu. Tokom noći izbegavajte sokove i čajeve zbog mogućnosti razvoja karijesa. Količine hrane i tečnosti prilagodite potrebama deteta.

Prva supica za bebe



Recepti za decu od 6 do 8 meseci

Pahuljice s mlekom: U 150-180 ml majčinog mleka ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu umešati 3-4 velike kašike rižinih ili kukuruznih pahuljica.

Pasirana smeđa riža: Smeđu rižu skuvati u običnoj vodi, propasirati. Umešati majčino mlijeko ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu.Prema želji možete dodati kašicu od svežeg voća ili skuvano, propasirano povrće.

Kašica od jabuke: U 150-180 ml mačinog mleka ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu staviti 3-4 velike žkašike rižinih pahuljica. Dodati kašu pripremljenu usitnjavanjem jedne jabuke.

Kaša od tikvice: U 150-180 ml mačinog mleka ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu staviti 3-4 velike kašike rižinih pahuljica. Dodati kašu od prethodno skuvane i usitnjene tikvice.

Povrćna kašica s rižom: Smeđu rižu skuvati u običnoj vodi, propasirati. Posebno kuvati jednu šargarepu, pred kraj kuvanja dodati nekoliko listova spanaća i kuvati još nekoliko minuta.Spanać i šargarepu usitniti, dodati par kapi maslinovog ili ulja od rfepe i pomešati s propasiranom rižom.

Laku noć bebice (DOMAĆE KAŠICE ) RECEPTI



Recepti za decu od 8 do 12 meseci

Griz: Pšeničnu (griz) skuvati u običnoj vodi. Staviti majčino mleko ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu .Prema želji možete dodati naseckane komadiće svežeg voća ili skuvano povrće.

Zobene pahuljice s kajsijama: 2 kašike zobenih pahuljica i 1 ksšičicu usitnjenih suvih kajsija preliti s 30 ml vrele vode. Pričekati da omekša pa dodati 100 ml mačinog mleka ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu.

Rižine pahuljice sa šljivama: 4 kašike rižinih pahuljica pomešati sa 150 ml majčinog mleka ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu.Dodati dve usitnjene šljive.

Kukuruzne pahuljice s banonom: 3 kašike instant kukuruznih pahuljica umešati u 150 ml majčinog mlekaili prethodno pripremljenu mlečnu formulu . Dodati jednu manju bananu koju ste prethodno usitnili viljuškom.

Palenta s kiselim mlekom: 100 g kuvane kukuruzne (palente) preliti jednom šoljicom kiselog mleka.

Hleb s namazom: Krišku raženog hleba premazati mlečnim ili sirnim namazom. Preko namaza izrendati šargarepicu.

Domaći voćni jogurt: U šoljicu jogurta umešati breskvu usitnjenu u kašicu.

Sir i pavlaka: Dve velike kašike svežeg kravljeg sira pomešati s 1 malom kašikom pavlake.

Povrćna kašica: Skuvati jednu šargarepu i jedan krompir, dodati par kapi maslinovog ili ulja od repe, usitniti.

Hrana koju dečica ne bi trebalo da jedu do četvrte godine !!



Večera kao porodični obrok

Deca zaposlenih roditelja, od 1 do 3 godine, veći deo dana provedu u jaslicama gde su im osigurana 3-4 dnevna obroka (doručak, ručak , užina, popodnevna užina).

Večera je obrok koji nastojte pripremiti kod kuće i koji će dete konzumirati u krugu ostalih članova porodice. To će možda biti jedini obrok u danu koji će svi ukućani moći da pojedu zajedno u krugu porodice. Teško je nakon celodnevne trke i u nedostatku vremena smisliti što ponuditi za večeru. Zato vam predlažemo kvalitetna i hranjiva jela za sve ukućane, a ne samo za dete. Neka večera bude obrok navikavanja na porodične ukuse i usvajanja pravilnih prehrambenih navika. Ali isto tako, večera ne sme opterećivati detetov maleni stomačić, kako se dete ne bi budilo zbog problema s probavom. Iz tog se razloga večeru savetuje konzumirati barem 2 sata pre spavanja.

U ovom periodu deteta, više se ne preporučujeda se daje noćni obrok, a tečnost tokom noći treba biti isključivo voda.

Recepti za decu od 1 do 3 godine

Prepečena palenta: Kukuruznu (palentu) skuvati, ohladiti, narezati na komadiće i prepeći na tiganju. Na svaki komadić palente dodati ½ kašičice sirnog namaza, izrendanu šargarepu ili naseckani paradaiz s bosiljkom.

Riža u mleku: Rižu skuvati u mleku. Prema želji začiniti vanilom, crnom čokoladom, kakaom ili cimetom.

Domaći musli: Zobene pahuljice preliti toplim mlekom i umiešati grožđe, usitnjene suve kajsije, usitnjene bademe i lešnike (možete ih prethodno prepeći). Dodati jednu bananu narezanu na kriške.

Palenta s kiselim mlekom: Kukuruznu (palentu) skuvati i preliti kiselim mlekom.

Proso sa spanaćem: Proso kuvati, pred kraj kuvanja dodati spanać i skuvati do kraja. Na maslinovom ulju popržiti ½ režnja belog luka, dodati skuvani proso i spanać. Posoliti i pobiberiti, dobro promešati.

Integralni tost: Prepečeni integralni tost pokapati maslinovim uljem. Dodati izrendanu šunku i sir i svežu papriku.

Jogurt s voćem: U jogurt umešati jabuku oguljenu i narezanu na kockice, usitnjene suve šljive, brusnice.

Oslić s blitvom i krompirom: Oslić skuvati, začiniti maslinovim uljem i par kapi limuna. Servirati uz kuvanu blitvu i krompir začinjen prema navikama.

Piletina s grilla: Piletinu prepeći na grilu . Pokapati s par kapi maslinovog ulja i malo soli. Narezati na trakice i servirati na integralnom tostu uz svežu papriku i list zelene salate.

Slani ili slatki sveži sir: Sveži kravlji sir promešati s pavlakom ili jogurtom. Za slanu varijantu dodati sitno naseckano povrće (paradaiz, paprika, luk, šargarepa ili krastavac), a za slatku – sveže voće naseckano na komadiće (banana, breskva, kajsije, kruška, jabuka ili šljiva).

Jaja s dodacima: Tvrdo kuvana jaja, pečena „na oko“, kajgana uz npr. dodatak povrća (mladi luk, paradaiz, paprika, spanać) ili sira i šunke.

Topla supa: Supa od paradiza, supa od pečuraka, pileća supa.

izvor:klokanica.hr

0 comments:

Post a Comment

..

Unordered List

Sample Text

Powered by Blogger.

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget