Saturday, September 29, 2018

Bez frižidera bi se mnoge namirnice vrlo brzo pokvarile, ali za neke druge držanje na ovom mjestu nikako nije pravilan odabir. Jedna od njih je i luk, koji će duže trajati ako je izvan frižidera.

crni-luk-600x408

Do sada je već utvrđeno da je paradajz i tropsko povrće bolje držati izvan frižidera jer će biti ukusnije, a tu je i med koji će postati tvrd ako je na hladnom. Hladnoća će isušiti hljeb, a i krompir je bolji ako je van frižidera.

Sada su naučnici proučavajući luk zaključili da pravilno skladišten može da traje mjesec dana, a treba ga odložiti i na tamno i suho mjesto, najbolje u pamučnu kesicu. Plastične i zatvorene kesice nisu preporučljive jer luk mora biti na vazduhu. Takođe bi bilo najbolje da je luk na vazduhu temperature oko sedam stepeni.

A zašto nije dobro da luk bude u frižideru? Naučnici tvrde da se hlađenjem skrob u luku pretvara u šećer pa postaje mekan i gnjecav pa brže propada. Osim toga, frižider će se osjećati na luk.

Ovo pravilo važi za bijeli ili ljubičasti luk, ali mladi luk na primjer treba da bude u frižideru jer sadrži više vode.

Izvor: dnevno

0 comments:

Post a Comment

..

Unordered List

Sample Text

Powered by Blogger.

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget