Wednesday, October 17, 2018

Super pročitajte :*

beba

1 – Novorodjenčad svakako znaju kako da plaču. To im služi kao njihov jedini oblik verbalne komunikacije i dok vrište i skupljaju te male oči, nema suza. To je zato što uprkos funkcionisanju suznih kanala i žlezda, njihova tela samo proizvode dovoljno suza da zadrži oko podmazanim. Više kapljica počece da se izlučuje jedan do tri meseca nakon porodjaja.

2 – Novorodjenčad nemaju kolena. Ispod kože je zapravo hrskavica koja izgleda, spolja, kao minijaturno koleno. Bez brige ipak, kolena se oblikuju tokom vremena.

3 – Gledajuci tek rodjenu bebu kako spava … nema ništa bolje, osim onih nekoliko trenutaka kada prestane disati. Ali bez brige , to je potpuno normalno. Bebe imaju naizgled čudne način disanja, gde često idu u rasponu od 5 do 10 sekundi, bez uzimanja daha. Sama tipična pojava se naziva periodično disanje.

4 – Odmah od rodjenja, odojče privlači miris majcinog mleka. Oko 2 nedelje kasnije, beba je postala toliko naviknuta na mleko svoje majke da je u stanju da razlikuje melko svoje majke i druge majke.

5 – Bebama nije potrebna voda sve do šest meseci starosti, jer do tog trenutka, oni dobijaju svu hidrataciju i hranljive materije koje su im potrebne kroz formulu i majčino mleko.

6 – Novorodjencad nemaju sklonosti ka natrijumu. U stvari, bebe ne osećaju ukus slanog sve do četvrtog meseca.

7 – Novorodjencad ne mogu da vide dalje od 8 do 12 santimetara, barem ne jasno. To je dovoljno da beba vidi nasmejano lice nove mame i tate.

8 – Bebe imaju mnogo više kostiju nego odrasli. Kada se rodi beba ima 300 kostiju, dok odrasli imaju oko 200. Te male kosti se vremenom spajaju i srastaju tako da kasnije se broj kostiju smanjuje.

9 – Meke tačke na glavi imaju svoju svrhu. Pomažu da glava bebe lakše izadje prilikom porodjaja tako što se menja oblik kostiju.

10 – Najdivniji momenat je kada je beba položena na majčin stomak. To je prirodna potreba i najbolji je direktan kontakt “koža na kožu” i na taj način beba tačno zna da prati svoje instinkte i da dodje do izvora mleka.

Joj divno . Eto nešto novo smo saznali 😉 A sada bi bilo lepo da ovo podelite i sa vašim prijateljima da i oni pročitaju :* HVALA

0 comments:

Post a Comment

..

Unordered List

Sample Text

Powered by Blogger.

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget