Saturday, October 13, 2018

Šta je fontanela?

Bebina lobanja nije formirana u prenatalnom periodu kao ostatak skeleta kako bi prilikom porođaja bez problema mogla da prođe kroz uski porođajni kanal. Fontanelu ćete uočiti na bebinoj glavi kao mekano mesto koje pulsira. Ona je zapravo čvrsta membrana koja se nalazi na otvorima na lobanji. Kosti bebine lobanje neće srasti odmah po rođenju da bi omogućili mozgu bebe da se širi jer se tokom prve godine on znatno uveća.

fontanela

Koliko ima fontanela?

Postoje dve fontanele. Veća ili prednja fontanela nalazi se na vrhu glave, u obliku je dijamanta i može da bude široka i do 5 cm. Ova fontanela zatvoriće se kad beba napuni godinu dana (nekad čak i godinu ipo) a proces zatvaranja počinje u bebinom šestom mesecu.



Zadnja fontanela je trouglastog oblika prečnika manjeg od 1,5 cm i nije je lako pronaći. Obično se potpuno zatvori u bebinom trećem mesecu.

Primetila sam da bebi pulsira fontanela, da li je to normalno?

Fontanela je normalna ako stoji ravno i ako vaša beba ima plavu ili retku kosu sigurno ćete primetiti pulsiranje. To je normalna pojava. Kada beba bude plakala fontanela će se ispupčiti i to takođe ne treba da vas brine.

Fontanela na mojoj bebi je malo uvučena, šta da radim?

Uvučena fontanela može da bude znak dehidritacije. Napojite bebu ali se, za svaki slučaj, odmah obratite lekaru. Fontanela koja je stalno ispupčena može da ukazuje na povećan pritsak u glavi i potrebna je hitna medicinska briga.

Da li je potrebno posebno da negujem delove glave gde se nalaze fontanele?

Nije potrebno posebno da starate o fontanelama. Jedino je važno da beba uvek ima kapicu na glavi kad izlazi napolje i to do svog prvog rođendana. Bez obzira na vremenske prilike, a posebno kad je hladno i kad sija jako sunce, na fontaneli treba da se nalazi neka platnena odnosno vunena zaštita.

Plašim se da ću, prilikom nege, bebi povrediti fontanelu!

Nema potrebe za zabrinutost jer ni na koji način nećete povrediti bebu tokom uobičajene nege. Čak i starija braća i sestre u ponekad malo grubljim igrama sa pridošlicom ne mogu da oštete tu čvrstu membranu. Ne dozvolite da vaš neopravdani strah utiče na brigu oko bebe jer vas može učiniti nervoznim bez potrebe.

0 comments:

Post a Comment

..

Unordered List

Sample Text

Powered by Blogger.

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget