Thursday, October 4, 2018

Dolaskom bebe na svet, život roditelja se najednom menja. Mame žele da odaberu najbolje i najkvalitetnije proizvode za svoje mališane. Zadatak nije lak, jer se veliki broj proizvođača međusobno takmiči da unapređenim formulama i poboljšanjem kvaliteta proizvoda dođe do novih potrošača.



Kozmetika za bebe se može naći u različitim kolekcijama – kada birate kolekciju kozmetike za bebe, pogledajte najpre one koje su kreirane uz konsultaciju pedijatara, dermatologa i stručnog medicinskog osoblja koje prepoznaje zahteve i potrebe bebine kože. Pravilna upotreba preparata i ne preterivanje sa njihovom primenom dovešće do pravih rezultata.

Čitanjem deklaracija na kozmetici za bebe, predupredićemo potencijalne alergijske reakcije. Treba izbegavati kozmetiku koja sadrži ulja od kikirikija ili arganovo ulje, a odlučiti se pre za onu koja ima pH vrednost oko 5,5. Kombinacija sa termalnom vodom u emolijentnim kremama ili balzamima održava zdrav površinski sloj kože (epidermis). Ukoliko kupujete prirodne kozmetičke proizvode, proverite dobro datum isteka roka trajanja, s obzirom na to da ne sadrže konzervanse.

Blago čišćenje i intenzivna hidratacija osnovni su zahtevi nežne dečje kože u prvim mesecima po rođenju. Tako mlada koža posebno je osetljiva na hemijske, fizičke i mikrobne uticaje. Sertifikovani proizvodi koji ne sadrže u svom sastavu boje, parabene i konzervanse održavaju prirodne funkcije kože.

Kupanje bez suza
U vodi se bebe osećaju najprijatnije. Temperatura od 37 stepeni pruža osećaj savršenog opuštanja i uživanja. Korišćenjem blagih preparata za čišćenje, izbeći se nepotrebno isušivanje kože. Alkalni sapuni su suviše agresivni, uklanjaju potrebne lipide, kao i pretopla voda. Savetuju se pH neutralni sapuni formulisani za bebe, a nešto kasnije uključuju se i kupke.

Nega i opuštanje
Bebe uživaju u dodiru i kontaktu sa majkom. Nežna masaža uljem posle kupanja pomaže bebi na više načina ­– poboljšava raspoloženje, oslobađa od nervoze izazvane rastom zubića, opušta mišiće i stimuliše endorfin.

Posle kupanja koža bebe ubrzano apsorbuje vodu, ali je isto tako i gubi. Svaka beba je priča za sebe i nema garancije kako će reagovati na primenu određene kreme. Posebna preporuka odnosi se na negu u oblastima prevoja (lakata, kolena, i prepona). Emolijentne kreme su dobre za osetljivu kožu, naročito kod prevremeno rođene dece jer umanjuju gubitak tečnosti iz kože, ublažavaju dermatitis, deluju umirujuće, a ne oštećuju prirodnu barijeru.

Muke sa pelenama
Kada se koža osuši, treba je namazati kremom koja, pored komponenti koje obezbeđuju lako mazanje i upijanje, mora da ima bar dva važna sastojka: cink oksid i pantenol. Oni ubrzavaju epitelizaciju – obnavljanje oštećene kože, a to je ključna faza borbe sa ojedom. Upotrebu vlažnih maramica koje sadrže alkohol i dodatno isušuju osetljivu kožu, treba svesti na minimum i koristiti samo kada nema alternative.

Najčešći sastojci
Kozmetika za bebe bi trebalo da sadži sledeće korisne sastojke:

Neven i kamilica smiruju crvenilo i podstiču razvoj zdrave kože.
Bademovo i susamovo ulje bogati su masnim kiselinama i vitaminom E.
Lanolin neguje, omekšava i hidrira kožu, čuvajući njenu vlažnost.
Cink oksid je mineralna supstanca, vezuje vlagu i obnavlja prirodnu zaštitu.
Prirodna glina zadržava vlagu u koži.
Vitamin E štiti kožu od štetnih uticaja okoline.
Pantenol pomaže regeneraciju kože.
Alantoin čini kožu mekom i glatkom.
Urea značajno povećava vlažnost kože.
Na šta obratiti pažnju
Bebin imunitet se polako razvija, zato otrovni hemijski spojevi imaju drastično veći uticaj nego na telo odrasle osobe. Sve više studija povezuje ove hemikalije sa ozbiljnim oboljenjima u kasnijem životnom dobu. Izbegavajte preparate u kojima se javljaju sledeće supstance:

Sintetski mirisi kao izazivači alergijskih reakcija.
Formaldehid iritira disajne puteve.
Ftalati (i derivati ftlalata – DBM, DPM, DEP) – remete hormonski balans.
Natrijum-lauril-sulfat isušuje kožu, nadražuje oči i dugotrajno se zadržava u tkivu.
Parabeni kao konzervansi dodaju se većini proizvoda na bazi vode.
izvor.apotekalaurus.rs.

0 comments:

Post a Comment

..

Unordered List

Sample Text

Powered by Blogger.

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget