Tuesday, October 2, 2018

Jedna majka je ispričala koji savet je njoj bio najbolji i najkorisniji. Taj savet je: Sve je faza.



Savet je jednostavan i neverovatno istinit, jer odnosi se na gotovo svaku situaciju sa kojom se mame u prvoj bebinoj godini suočavaju.

Dugogodišnje istraživanje naučnika je rezultiralo zaključkom: bebe tokom svoje prve godine prolaze kroz osam faza. Faze traju od par dana do nekoliko nedelja.

Faze razvoja : Iz meseca u mesec



Koliko god bilo teško prolaziti kroz te faze, sa detetom je najvažnije da imate strpljenja i razumevanja. Roditelji treba da znaju da je svaka faza prolazna i da ne traje dugo. Na primer, beba koja je do nekog određenog vremena mirno jela svakih dva do tri sata, odjednom može da traži da jede više. Tek što je zaspala, budi se i plačući traži da jede.

Tokom prve godine, beba ima velike oscilacije u razvoju. Ukoliko primetite da je beba nemirna, mnogo plače ili je stalno gladna, nema potrebe da pravite paniku, pošto je to samo još jedna faza u odrastanju ili takozvani “skok” u razvoju.Prvi skokovi u razvoju se događaju nekoliko dana pošto beba dođe kući iz bolnice, zatim oko prve nedelje starosti, pa onda dve do tri nedelje, četiri do šest nedelja, 12 nedelja, 16 nedelja, šest meseci i devet meseci. Nije svaka beba ista, pa zato ne mora da znači da će baš u ovim nedeljama vaša beba da ima skok u razvoju. Skokovi u razvoju ne prestaju sa prvom godinom života. Skokovi u razvoju se događaju svakih par meseci tokom detinjstva, a posle toga periodično i kroz tinejdžerski period.

VAŽNO : Zašto su noćna buđenja važna za razvoj deteta?



Umirite bebu nežnim dodirom

Je li vam se već puno puta dogodilo da beba na vam spava snom pravednika, a odmah nakon spuštanja u krevetić, otvara širom oči i spremna je na akciju? Beba voli da joj budete blizu i svako odvajanje od vas je odmah razbudi. Nakon što ju premjestite u krevetić, nježno spustite ruku na njen stomačić ili glavu da je umirite i utješite i na taj način možda izbjegnete buđenje.

0 comments:

Post a Comment

..

Unordered List

Sample Text

Powered by Blogger.

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget