Jedan jako koristan tekst
hrana -beba
KUHANJE: Kuhanje je najjednostavniji način pripreme hrane. Prednosti su mu što škrob kuhanjem postaje lakše probavljiv, vlakna iz povrća i mesa omekšaju, a štetni sastojci (nitrati, pesticidi) se ispiru u tekućinu od kuhanja (stoga nabavljajte namirnice iz eko uzgoja da biste mogli koristiti tekućinu u kojoj se npr. povrće kuhalo). Nedostatak mu je što se takvom pripremom gubi velik dio vitamina i minerala topljivih u vodi (namirnice uvijek kuhajte u manjoj količini kipuće vode i dolijevajte po potrebi).
KUHANJE NA PARI: Kuhanje na pari je najbolji način kuhanja jer se očuva najviše vrijednih, hranjivih sastojaka, a i prirodni okus hrane ostaje sačuvan. Posude za kuhanje na pari imaju dvostruko dno. U donjem dijelu se nalazi voda, a namirnice se stavljaju u gornju, rešetkastu posudu. Pazite da razina tekućine bude dovoljna kako ne bi isparila tijekom kuhanja. Namirnice stavite tek kad tekućina zakuha i ne zaboravite staviti poklopac.
GRILOVANJE: Laganim pirjanjem na nižoj temperaturi zadržavaju se hranjivi sastojci jer se hrana kuha u vlastitom soku. U posudu ulijte malo vode, tek toliko da prekrije dno. Pustite da zavri, dodajte povrće, poklopite i pirjajte uz povremeno miješanje. Sokovi koje ispuštaju same namirnice ukusni su i bogati vitaminima i mineralima. Masnoću je najbolje dodati već kuhanoj hrani (termičkom obradom, masnoća mijenja strukturu i oslobađa štetne spojeve).
PEČENJE: Pečenjem se, uz kuhanjem na pari, zadržava najviše vrijednih sasatojaka hrane.Pečenje izvlači slatkoću i daje bolji okus namirnicama. Ako pripremate meso, najbolje ga je peći u vlastitom soku u vrećicama za pečenje.
Zahvaljujem se mama Selmi na ovom tekstu
PODELITE I SA DRUGIM MAMICAMA :* HVALA
Sunday, October 14, 2018
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment