Monday, October 1, 2018


Položaj na leđima prija bebi. Ali, sasvim mala beba, ukoliko nije podrignula nakon obroka – može, ako bljucne u tom položaju – da se zagrcne, što zna da bude opasno.


Zato je beba mlađa od dva meseca najbezbednija u položaju na boku, poduprta iza leđa pokrivačem da se ne bi prevrnula. U toku dana više puta menjajte stranu na kojoj beba leži, i ne okrećite je licem ka zidu, jer će u tom slučaju da se zabacuje unazad, pokušavajući da ostvari komunikaciju sa okolinom. U principu, nikakvo zabacivanje glave unazad nije dobro. Jer, ako se često ponavlja, remeti normalan proces uspravljanja i dovodi do krivljenja vrata.

OPREZ RODITELJI !! Drmusanje uplakane bebe može izazvati opasna oštećenja mozga



Iz istog razloga, i zvečke koje vise iznad bebinog kreveta – ne treba da budu okačene iznad njene glave, već iznad stomaka! Stručnjaci ne preporučuju da se beba mlađa od dva meseca ostavlja u položaju potrbuške bez nadzora, jer je sindrom iznenadne smrti znatno češći kod mlađe odojčadi u tom položaju.

Naravno, kada je beba budna, poželjno je da se postavlja i potrbuške, kako bi vežbala uspravljanje na ruke, ali do dva meseca – samo pod nadzorom odrasle osobe. U svakom slučaju, nije poželjno da beba leži isključivo u jednom položaju, jer su u prva tri meseca kosti još uvek mekane.

Zbog toga može da dođe do deformacije dela tela na koji se beba isključivo oslanja.

0 comments:

Post a Comment

..

Unordered List

Sample Text

Powered by Blogger.

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget